Uttag av jackpotvinster

Att spela med sina pengar kan vara väldigt riskfyllt för du har 50/50 procents chans att vinna. Ibland vinner du småsummor, men du kan också ha tur och vinna större summor. Dessa jackpots har en annan utbetalningsplan än vad småsummor har. Småsummor kan du plocka ut från ditt konto direkt, men hur gör du för att få ut din jackpotvinst? Uttagen skiljer sig beroende på vilket land du bor i, även i Norden. Nedan kommer exempel från olika länder.

Sverige
I Sverige går själva uttagningen av pengarna till på följande sätt. Om jackpotten ligger på 500.000 kr eller mer kommer utbetalningstiden ligga på tre månader. Om du däremot har köpt lotterna online måste du hämta ut din vinst från en lotteritjänsteman, vilket du också måste göra om du har köpt lotten i butik.

Danmark
Om du bor i Danmark och vinner över 1.500.000 kr kommer du kunna hämta ut vinsten efter 1 år om du har köpt lotten i affär. Om du har köpt lotten online kommer det ta dig 3 år att få dina pengar. Även här måste du gå till en lotteritjänsteman som i detta fallet är danska spil. Deras motsats till Svenska spel.

Norge
I Norge behöver du inte gå till något kontor för att hämta ut pengarna. Även om du har vunnit över 10.000 norska kr kommer dessa att sättas in direkt på ditt bankkonto och du behöver alltså inte vänta i flera år.

Finland
Vinner du över 10.000 euros och bor i Finland, kommer det ta dig 1 år att få ut pengarna. Har du köpt lotterna online, kommer de sättas in på ditt konto och om du har köpt dem i affär måste du åka till ett kontor för att hämta ut pengarna.

Till synes är det väldigt olika hur man får ut pengarna beroende på vilket land man bor i. Det verkar vara så även i norden. Att vinna är en stor grej för både dig själv och din familj och det finns några saker du ska tänka på som lottovinnare. Nedan följer några exempel som du borde förhålla dig till som jackpotvinnare.

1) Det första du ska göra är att inte tappa bort din lottokupong. Det kan kännas som en självklarhet men det finns fall där lottokuponger har kommit bort eller blivit slängda av misstag.

2) Du ska också vara försiktig med att skylta med din vinst. Berätta heller inte för någon att du vunnit förrän efter du hämtat ut vinsten. Risken finns att du kan bli rånad på kupongen.

3) Du ska inte plötsligt börja spendera dina pengar bara för att du har vunnit en massa pengar. Det är lätt, men väldigt farligt eftersom du då helt plötsligt kan förlora allt du har vunnit. Det finns många historier om folk som har gjort just detta och som har blivit av med alla sina pengar.

4) Det bästa du kan göra efter att du vunnit, för att undvika att bli oansvarig och spela bort dina pengar, är att anlita en expert som vet hur du ska förvalta dina pengar på bästa sätt.